Etik Yargılar Etik Teoriler Etik İlkeler Etik Durumlar Etik Kodlar

SosyalBilgiler.Net

Administrator
Yönetici
  • Etik Yargılar: Etik yargılar, bireylerin veya grupların etik durumlar hakkında yaptıkları değerlendirmeler, mesela bir davranışın doğru ya da yanlış olduğuna karar vermek. .
  • Etik Teoriler: Etik teoriler, ahlaki felsefenin temel yaklaşımları, mesela utilitarizm, deontoloji, erdem etiği.
  • Etik İlkeler: Etik ilkeler, bir örgütün temel etik kuralları, değerleri, normlarıdır. Mesela, okulda dürüstlük, adalet, sorumluluk gibi ilkeler olabilir, bunlar bir mekanizma olarak yazılı kurallarla, politikalarla belirlenir, kararların bu ilkelerle uyumlu olup olmadığını kontrol eder.
  • Etik İkilemler: Etik ikilemler, birinin iki doğru arasında kaldığı, etik bir karar vermekte zorlandığı durumlar, mesela bir öğretmenin öğrenciye karşı adil mi olacak, yoksa şefkatli mi olacak.
  • Etik Durumlar: Etik durumlar, etikle ilgili herhangi bir olay, durum veya senaryo, mesela okulda bir yolsuzluk ortaya çıkması.
  • Etik Kodlar: Etik kodlar, bir örgütün (mesela okulun) yazılı etik kuralları, ilkeler setidir. Etik ilkelerle benzer, ama daha resmi ve bağlayıcıdır, çalışanların uyması gereken kurallar.
  • Etik Liderlik: Etik liderlik, bir yöneticinin (mesela okul müdürünün) etik değerlere dayalı kararlar alması, personeli bu doğrultuda yönlendirmesi demektir.
  • Etik Kültürü: Etik kültürü, bir örgütün genel etik değerlerini, normlarını, çalışanların davranışlarını yansıtır. Okulda etik bir kültür oluşturmak, etik ilkelerin bir parçası olabilir, müdürün vurguladığı mekanizma bu kültürü destekler.
  • Etik Denetim: Etik denetim, bir örgütün etik politikalarını, kararlarını periyodik olarak inceleyen bir süreçtir. Müdür, kararların uygunluğunu rehberleyen bir mekanizmadan bahsetmiş, bu etik denetimle örtüşebilir, ama daha spesifik bir uygulama.
  • Etik Eğitim: Etik eğitim, personelin ve öğrencilerin etik değerleri öğrenmesi, uygulaması için yapılan bir süreç. Müdür, öğretmenlere etik kurumsallaşmayı anlatmış, bu etik eğitimle de bağlantılı olabilir, ama daha geniş bir çerçeve.ı

Üst Alt