Mustafa Kemal’in Doğduğu Şehir: Selanik İnfografik Ders Notu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin Demirci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
E

Engin Demirci

Guest
saslanik infografik

selanik infografik 2

8. Sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

Mustafa Kemal’in Doğduğu Şehir: Selanik Ders Notu

Sevgili Öğrenciler,

sınavlarda en çok karşılaştığımız temel konulardan biri olan Mustafa Kemal’in Çocukluk Dönemi ve Selanik konusunu, eksiksiz, anlaşılır ve sınav odaklı bir şekilde inceleyelim!

1. Selanik’in Konumu ve Geopolitik Önemi

Osmanlı Devleti döneminde Balkanlar’ın en stratejik, en canlı ve modern şehirlerinden biri olan Selanik, Mustafa Kemal’in fikir dünyasının şekillenmesinde büyük bir rol oynamıştır.

• İşlek Bir Liman Şehri: Ege Denizi’ne kıyısı olan büyük bir limana sahipti. Bu sayede Akdeniz ve Avrupa ticareti için kilit bir nokta durumundaydı.
  • Demiryolu Ağı (Avrupa Bağlantısı): İstanbul, Belgrad, Manastır ve Avrupa’nın önemli merkezlerine demiryolu hattı ile bağlıydı. Ulaşım ağının gelişmiş olması iletişimi ve ticareti hızlandırmıştır.
  • Fikir Akımlarının Geçiş Kapısı: Batı’da (Avrupa’da) yayımlanan gazete, dergi ve kitaplar deniz ve demiryolu vasıtasıyla Osmanlı topraklarında ilk olarak Selanik’e ulaşıyordu. Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik, hürriyet, eşitlik, adalet gibi kavramlar şehirde hızla yayıldı.
  • Kozmopolit (Çok Kültürlü) Yapı: Rum, Türk, Yahudi, Ermeni, Bulgar ve Sırp gibi farklı milletler ve din mensupları bir arada yaşıyordu. Bu durum zengin bir kültür ortamı oluştursa da Fransız İhtilali sonrası milliyetçilik akımının etkisiyle ayrılıkçı fikirlerin yayılmasına da zemin hazırladı.

2. Mustafa Kemal’in Doğumu ve Çocukluğu

• Doğumu: Mustafa, 1881 yılında Selanik’te Koca Kasım Paşa Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki üç katlı pembe evde doğdu (Bu ev günümüzde müzedir).
  • Ailesi:
  • Babası: Ali Rıza Efendi (Gümrük memurluğu yapmış, ardından kereste ticaretiyle uğraşmıştır. Aydın ve yenilikçi bir anlayışa sahiptir).
  • Annesi: Zübeyde Hanım (Geleneklerine bağlı, bilgili, çocuklarının dini ve ahlaki eğitimine önem veren güçlü bir Türk kadınıdır).
  • Çocukluğuna Şehrin Etkisi: Farklı kültürlerin, dillerin ve dinlerin bir arada bulunduğu bu hoşgörülü ve hareketli ortam; Mustafa Kemal’in önyargısız, yeniliklere açık ve geniş ufuklu bir insan olarak yetişmesini sağladı.

3. Selanik’teki Eğitim Hayatı (Adım Adım Okul Yılları)

Mustafa’nın okula başlama çağı geldiğinde anne ve babası arasında tatlı bir fikir ayrılığı yaşandı:

1. Mahalle Mektebi (Geleneksel Eğitim): Annesinin isteğiyle başladı. Dini ve geleneksel eğitim veriyordu. Mustafa burada çok kısa süre okudu.
  2. Şemsi Efendi Okulu (Modern Eğitim): Babasının isteğiyle geçti. Modern eğitim yöntemlerinin (sınıf düzeni, karatahta, sıralar) uygulandığı çağdaş bir okuldu. (Ali Rıza Efendi’nin vefatı üzerine eğitimine kısa bir ara verip babasının kardeşinin çiftliğine gittiler.)
  3. Selanik Mülkiye Rüştiyesi (Sivil Ortaokul): Eğitimine kaldığı yerden devam etmek için Selanik’e döndü ve bu sivil ortaokula başladı. Ancak Mustafa’nın hayalinde asker olmak vardı.
  4. Selanik Askerî Rüştiyesi (Askerî Ortaokul): Çevresindeki subaylardan etkilenen Mustafa, annesinden gizlice askerî okul sınavlarına girdi ve kazandı.
  • “Kemal” Adının Verilmesi: Askerî Rüştiye’deki Matematik Öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Bey, genç Mustafa’daki üstün yeteneği ve zekâyı fark ederek: “Senin adın da Mustafa, benim adım da. Bundan sonra senin adın Mustafa Kemal olsun” dedi.

4. Selanik’in Mustafa Kemal’in Fikir Dünyasına Katkısı

Selanik’in ÖzelliğiMustafa Kemal’e Kazandırdığı Niteliği
Çok Kültürlü YapıFarklı yaşam tarzlarına ve inançlara karşı hoşgörülü ve geniş açılı bir bakış açısı kazandırdı.
Avrupa ile Güçlü İletişimBatı’daki gelişmeleri yakından takip etmesini sağladı; inkılapçı ve yenilikçi kişiliğini besledi.
Fikir Akımlarının Merkezi OlmasıMilliyetçilik, bağımsızlık ve hürriyet gibi kavramlarla tanışmasını sağladı.
Siyasi Hareketler ve CemiyetlerVatan meselelerine duyarlı olmasını, liderlik ve teşkilatçılık yönünü geliştirdi.

💡
Lise Giriş Sınavı İçin Altın İpuçları

• Liman ve Ulaşımurgusu: Selanik’in limanı ve demiryolundan bahsediliyorsa ➔ Ekonomik ve Coğrafi Yapı ön plandadır.
  • Basın-Yayın ve Kitapurgusu: Gazete ve dergilerin kolayca ulaşmasından bahsediliyorsa ➔ Kültürel Yapı ile ilgilidir.
  • Çeşitli Milletlerin Bir Arada Yaşaması: Şehrin yapısından bahsediliyorsa ➔ Kozmopolit (Çok Kültürlü) Yapı vurgulanıyordur.
  • Gizlice Askeri Sınava Girmesi: Mustafa Kemal’in ne pahasına olursa olsun hayalinin peşinden gitmesi ➔ Kararlılığı ve İdealistliğini gösterir.

https://www.dropbox.com/scl/fi/12v6...ey=22orf6gv1egi2wl3rbf72cqw8&st=yr9p631x&dl=0

Mustafa Kemal’in Doğduğu Şehir: Selanik | 8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Notu

Selanik ve Mustafa Kemal | 8. Sınıf LGS İnkılap Tarihi

Mustafa Kemal’in Çocukluk Dönemi ve Selanik | 8. Sınıf Ders Notları

Okumaya devam et...

Üst Alt