7.Sınıf: Gruplarda ve Sosyal Hayatta İletişimin Önemi sunusu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Engin Demirci
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
E

Engin Demirci

Guest
2026 09 06 164701

2026 09 06 164647

Gruplarda ve Sosyal Hayatta İletişimin Önemi slaytı S.B 7.1.1

SB 7.1.1. Dâhil olduğu gruplarda ve sosyal hayatta etkili iletişimin önemini sorgulayabilme

Google Driver Linki

https://drive.google.com/file/d/1I79ixmcK_IfTFfkTHavmIllPEf0d18HX/view?usp=sharing

Box Driver İndirme Linki

https://app.box.com/s/vs6f337taz4p66j2wtoq1rzaduf4n2h6

Dropbox driver İndirme Linki

https://www.dropbox.com/scl/fi/tmj8...ey=yeu2fy8k8ck3dnp2cfcc17tbx&st=rhb7qthw&dl=0

Yandex Sunu İndirme Linki

https://disk.yandex.com.tr/i/XNo1f9zdMZR_Xw

One Driver Gruplarda ve Sosyal Hayatta İletişimin Önemi Sunusu.ppsx

Pdf Hali

https://www.dropbox.com/scl/fi/i50l...ey=a3sdilz9hokve4ctoucn691qs&st=o2rcviwd&dl=0

https://files.speakerdeck.com/prese..._ve_Sosyal_Hayatta_İletişimin_Önemi_7.1.1.pdf

Görsel Kitap Tarzı

https://recastia.net/ebmx/ndgt/index.html#p=1

dijital yayıncılık ve görüntüleme tarzı kullanmak için

https://speakerdeck.com/engindemirci44/gruplarda-ve-sosyal-hayatta-iletisimin-onemi-sunusu

https://recastia.net/ebmx/ndgt/index.html

İLETİŞİM: BİRLİKTE YAŞAMANIN ANAHTARI DERS NOTU

7. Sınıf Sosyal Bilgiler — 1. Ünite: Birey ve Toplum

🎯
Kazanım Bilgileri
SB.7.1.1 Dâhil olduğu gruplarda ve sosyal hayatta etkili iletişimin önemini sorgulayabilme a) Etkili iletişimin önemiyle ilgili merak ettiği konuları tanımlar. b) Konuyla ilgili sorular sorar (5N1K). c) Konuyla ilgili bilgi toplar. ç) Topladığı bilgilerin doğruluğunu değerlendirir.
🗺
Bu Derste Neler Yapacağız?
Günlük hayatımızdaki iletişim anlarını fark edeceğiz.“Ben dili” ve “sen dili” arasındaki farkı keşfedeceğiz.Beden dili, etkin dinleme ve farklılıklara saygının iletişimdeki rolünü tartışacağız.Kendi çevremizdeki bir iletişim sorununu araştırıp değerlendireceğiz.

✨
1. Merak Uyandıralım: Bir Günümüzü Sayalım

Sabah uyandığınızda ailenize “günaydın” demenizden, okul servisinde arkadaşınıza gülümsemenize; teneffüste bir espri patlatmanızdan, akşam ailenizle telefonda mesajlaşmanıza kadar… Bir gün içinde kaç kez iletişim kurduğunuzu hiç düşündünüz mü? Aslında hepimiz, günün her anında — bazen farkında bile olmadan — sürekli bir iletişim ağının içindeyiz.

💭
Bireysel Düşünme Etkinliği
Dünkü gününüzü hatırlayın. Aşağıdaki tabloya, dün kurduğunuz üç farklı iletişim anını yazınız (kiminle, nasıl, ne hakkında).
Kiminle?Nasıl? (yüz yüze / mesaj / …)Ne hakkında?

📘
2. Öğrenelim: İletişim Nedir?

İletişim; insanların duygu, düşünce, bilgi ve deneyimlerini sözlü, yazılı ya da sözsüz yollarla karşılıklı olarak paylaşma sürecidir. Aktarılmak istenen duygu, düşünce ya da bilgiye ileti denir. Bir yapbozun parçaları bir araya gelerek nasıl anlamlı bir resim oluşturuyorsa, insanlar da toplum içinde birbirleriyle kurdukları iletişimle anlamlı ve güçlü bir birliktelik oluşturur.

Komşunuza “günaydın” demeniz, otobüste birine yer vermeniz, öğretmeninizin sorusuna cevap vermek için söz istemeniz ya da bir arkadaşınıza mesaj atarak fikrinizi sormanız — bunların hepsi birer iletişim örneğidir. Duygu, düşünce ve bilgilerin geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlayan televizyon, radyo, gazete ve internet gibi araçlara da kitle iletişim araçları denir.

İletişim Türleri

TürAçıklama ve Günlük Hayattan Örnek
Sözlü İletişimKonuşma yoluyla kurulan iletişimdir. Örnek: Teneffüste arkadaşınıza dün izlediğiniz maçı anlatmanız.
Yazılı İletişimYazı aracılığıyla kurulan iletişimdir. Örnek: Ailenize markete giderken alışveriş listesi bırakmanız, bir arkadaşınıza mesaj yazmanız.
Sözsüz İletişimBeden hareketleri, jest, mimik ve kıyafetle kurulan iletişimdir. Örnek: Bir arkadaşınızın başarısını gördüğünüzde alkışlamanız veya gülümsemeniz.
🔍
Etkinlik 1 — Merak Ettiklerimiz (Kazanım a)
Az önce okuduğunuz bilgileri ve kendi günlük hayatınızı düşünerek, “etkili iletişim” konusunda aklınıza takılan, merak ettiğiniz en az iki soruyu aşağıya yazınız. (Örnek: “Neden bazen tam anlatmak istediğimi karşımdaki anlamıyor?”)

💬
3. Örnek Olaydan Yola Çıkalım: Sınıf Sohbeti

📱
Grup Sohbeti — 7/A Sınıfı
Efe: Bu proje ödevinden herkes zayıf not alacak galiba, çok karışık hazırlanmış. Zeynep: Benim ödevimi mi kastediyorsun yoksa? Beni küçümsüyor gibisin. Cem: Sen de mi düşük alacağını düşünüyorsun Efe? Efe: Arkadaşlar yanlış anlaşıldıysam özür dilerim, sadece genel bir yorum yaptım, kimseyi kastetmedim. Zeynep: Yazılı mesajlarda ses tonu belli olmuyor, ben de alay ettiğini sandım. Yarın yüz yüze konuşuruz, daha iyi anlaşırız.

Açık Uçlu Sorular

1. Zeynep, Efe’nin mesajını neden yanlış anlamış olabilir? Düşüncenizi yazınız.
  • Yazılı iletişimde yanlış anlaşılmaları önlemek için neler yapılabilir?
  • Siz Zeynep’in yerinde olsaydınız Efe’nin mesajına nasıl karşılık verirdiniz?

🗣
4. Ben Dili ve Sen Dili

Ben dili; kişinin duygu ve düşüncelerini, karşısındakini suçlamadan, davranışı merkeze alarak ifade ettiği iletişim biçimidir. Sen dili ise karşıdaki kişiyi hedef alan, suçlayıcı ve yargılayıcı bir anlatımdır. Bir düşünün: Arkadaşınız sözünüzü kestiğinde “Sen hep sözümü kesiyorsun!” demekle, “Sözüm kesildiğinde kendimi dinlenmemiş hissediyorum.” demek arasında nasıl bir fark var?

BEN DİLİSEN DİLİ
Davranışı merkeze alır, yapıcıdır.Kişiyi hedef alır, suçlayıcıdır.
“Odanın dağınık olmasından rahatsız oluyorum.”“Sen hep dağınıksın, hiç toparlamıyorsun.”
Karşı taraf iletişime açık kalır.Karşı taraf kendini savunmaya geçer.
Güven ve saygı ortamı oluşturur.Çatışma ve kırgınlığa yol açar.
✍
Etkinlik 2 — Sen Dilini Ben Diline Çevirelim
Aşağıdaki “sen dili” cümlelerini, kendi günlük hayatınızdan bir örnek düşünerek “ben dili“yle yeniden yazınız. “Sen beni hiç dinlemiyorsun, sürekli telefonla ilgileniyorsun.” → …………………………………………………………….“Sen hep geç kalıyorsun, hiç zamanında gelmiyorsun.” → …………………………………………………………….Şimdi kendi hayatınızdan bir “sen dili“yle söylenmiş cümle hatırlayın ve onu ben diliyle yeniden yazın. → …………………………………………………………….

👂
5. Etkin Dinleme ve Beden Dili

Etkin dinleme, konuşan kişiyi yalnızca duymak değil; onun duygu ve düşüncelerine de dikkat ederek doğru anlamaya çalışmaktır. “İki dinle, bir söyle.” atasözü tam olarak bunu anlatır. Beden dili ise jest, mimik, duruş ve göz temasıyla kurulan sözsüz iletişimdir. Bir arkadaşınız size dertlerini anlatırken telefonunuza bakmanız ile gözlerinin içine bakarak dinlemeniz, ona vereceğiniz mesajı tamamen değiştirir.

👀
Günlük Hayattan Gözlem Etkinliği
Bugün evde veya okulda gözlemlediğiniz, sözsüz iletişime (jest/mimik) bir örnek yazınız. Bu davranış size ne anlatıyordu?

🌍
6. Farklılıklara Saygı

Farklılıklara saygı; insanların düşünce, inanç, yaşam biçimi ve kültürlerine önyargısız yaklaşmayı gerektiren bir iletişim biçimidir. Sınıfına başka bir şehirden ya da ülkeden yeni katılan bir arkadaşınızı düşünün: Onun farklı bir aksanı, farklı bir alışkanlığı olabilir. Bu farklılığa gösterdiğiniz saygı, hem onun hem de sınıfın kazancı olur.

1. Sınıfınıza yeni katılan, farklı bir yöreden gelen bir arkadaşınız olsa, onun kendini rahat hissetmesi için neler yapardınız?

⚠
7. İletişimi Engelleyen Durumlar

İletişim engeli; duygu, düşünce ve bilgilerin doğru ve açık şekilde aktarılmasını zorlaştıran tutum ve davranışlardır.

Günlük YaşamdaDijital Ortamda
• Konuşurken sürekli telefona bakmak • Karşıdakinin sözünü kesmek • Alaycı bir üslup kullanmak• Mesajların net olmaması • İnternet bağlantısının kopması • Emoji/mesajın yanlış yorumlanması
📝
Etkinlik 3 — Kendi İletişim Sorunum
Dâhil olduğunuz bir grupta (aile, sınıf, arkadaş çevresi) yaşadığınız küçük bir iletişim sorununu kısaca anlatınız. Bu sorunu çözmek için ne önerirsiniz?

❓
8. Sorular Soralım: 5N1K

Bir konuyu derinlemesine anlamanın en etkili yollarından biri, ona doğru sorularla yaklaşmaktır. Şimdi “etkili iletişim“in önemi“ konusunu 5N1K (Ne, Nerede, Ne zaman, Nasıl, Niçin, Kim) tekniğiyle sorgulayalım.

❔
Etkinlik 4 — 5N1K ile Soru Üretelim (Kazanım b)
Aşağıdaki soru köklerini kullanarak “etkili iletişim“ konusunda kendi sorularınızı yazınız. Ne? → …………………………………………………………….Nerede? → …………………………………………………………….Ne zaman? → …………………………………………………………….Nasıl? → …………………………………………………………….Niçin? → …………………………………………………………….Kim? → …………………………………………………………….

📚
9. Bilgi Toplayalım

İletişim, zaman içinde çok değişti. Büyükleriniz sizin yaşınızdayken mektup yazar, sabit hatlı telefonla konuşur ya da komşularına bizzat gidip haber verirdi. Şimdi ise saniyeler içinde görüntülü konuşabiliyoruz. Bu değişimi keşfetmek için küçük bir araştırmacı olalım.

🎙
Etkinlik 5 — Kuşaklar Arası Röportaj (Kazanım c)
Ailenizden veya çevrenizden sizden büyük bir kişiyle (anne, baba, dede, nine, öğretmen vb.) kısa bir görüşme yapınız. Ona şu soruları sorup topladığınız bilgileri not alınız: Siz benim yaşımdayken arkadaşlarınızla nasıl haberleşirdiniz?O dönemde en çok kullanılan iletişim aracı neydi?Bugünün iletişim araçlarıyla o zamanki iletişim arasında en çok fark ettiğiniz değişim nedir?

⚖
10. Topladığımız Bilgiyi Değerlendirelim

Günümüzde sosyal medyada ya da mesajlaşma gruplarında çok hızlı bilgi (ve bazen yanlış bilgi) yayılabiliyor. Doğru bir vatandaş olarak, karşımıza çıkan her bilgiyi hemen doğru kabul etmek yerine onu sorgulamayı öğrenmeliyiz.

📲
Örnek Durum
Sınıf WhatsApp grubunuzda bir arkadaşınız, “yarın okul tatil edilecekmiş, bir tanıdığımdan duydum“ diye bir mesaj paylaşıyor. Herkes bu bilgiyi hemen paylaşmaya başlıyor.

Değerlendirme Soruları (Kazanım ç)

1. Bu bilginin doğru olup olmadığından nasıl emin olabilirsiniz? Hangi kaynaklara bakardınız?
  • Bir bilgiyi paylaşmadan önce doğruluğunu kontrol etmek neden önemlidir?
  • Etkinlik 5’te topladığınız röportaj bilgilerinin güvenilir olduğunu nasıl anlarsınız? (İpucu: Kaynağın kim olduğunu, bilgiyi nereden edindiğini düşünün.)

🧩
11. Özetleyelim

⭐
Aklımızda Kalsın
İletişim; sözlü, yazılı ve sözsüz olmak üzere üç şekilde gerçekleşir.Ben dili yapıcıdır, sen dili çatışma yaratır.Etkin dinleme ve olumlu beden dili iletişimi güçlendirir.Farklılıklara saygı, toplumsal barışın temelidir.Bir bilgiyi paylaşmadan önce doğruluğunu araştırmak sorumlu bir bireyin görevidir.

İletişim: Birlikte Yaşamanın Görünmez Köprüsü

Doğru Anla, Doğru Anlat: Etkili İletişimin Şifreleri

Sözden Öteye: Sosyal Hayatta ve Gruplarda İletişim

Dinle, Empati Kur, Anlaş: İletişim Dünyamız

Görünmez Köprüler: İletişim, Empati ve Birlikte Yaşam

Okumaya devam et...

Üst Alt