Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Sosyal Bilgiler; tarih, coğrafya, ekonomi, sosyoloji, psikoloji ve vatandaşlık gibi konuları içeren derslere Sosyal Bilgiler denir.
Tarih: geçmişimizi bilmemizi, geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarmamızı sağlar.
Coğrafya: ülkemizi ve dünyayı tanımamızı sağlar. İklim, bitki örtüsü, yeryüzü şekilleri ve insanların yaşamlarını öğretir. Ekonomik kaynakları bilmemizi sağlar.
Sosyoloji: Yaşadığımız toplumu, toplum içinde yaşamanın sorumluluklarını ve çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı sağlar.
Psikoloji: İnsanların kişilik özelliklerini bilmemizi sağlar ve onlarla iletişim kurmamıza yardımcı olur.
Ekonomi: İhtiyaçları karşılayacak malların üretim ve tüketim faaliyetlerini inceleyen, sınırsız olan insan ihtiyaçlarının kıt kaynaklarla karşılanmasıdır.
Vatandaşlık Bilgileri: Hak ve sorumluluklarımızı öğreniriz. Yasalara uymanın önemini kavrarız. Sorunlarımızı çözmede neler yapacağımızı öğreniriz.
Sosyal Bilgilerde Etkin Vatandaş
Seçim zamanı geldiğinde oy kullanır.
Vergisini düzenli olarak öder.
Askerlik görevini yerine getirir.
Kanunlara ve kurallara uyar.
Sorumluluk bilinciyle hareket eder.
Ülke yönetimine katkı sağlar.
Üretim yaparak ülke ekonomisine katkıda bulunur.
Haklarını bilir gerektiğinde kullanır.
Sosyal Bilgiler Dersinin Yararları
Atatürk ilke ve inkılaplarını öğreniriz.
Kişi olarak haklarımızı ve sorumluluklarımızı öğrenmemizi sağlar.
Kültürümüzü ve tarihimizi öğrenmemizi sağlar.
Sorumluluk ve vatandaşlık bilinci kazandırır.
Toplumsal kurallara uyma alışkanlığı kazandırır.
Hukuk kurallarının herkes için geçerli olduğunu öğretir.
Demokrasinin öğrenilmesini sağlar.
Yaşadığımız çevrenin coğrafi özelliklerini tanınmamızı, insanlar ve doğal çevre arasındaki ilişkileri anlamamızı sağlar.
Sorun çözme becerisini geliştirir.
Bilimsel düşünen bireyler yetiştirir.
Toplumda yardımlaşma, dayanışma gibi konularda kişinin gelişmesini sağlar.
Türk milletine ait bağımsızlık ve egemenlik unsurlarının neler olduğunu öğrenmemizi sağlar.
Eleştirel düşünebilmeyi, kendi kararlarımızı verebilmenin önemini; ilgi istek ve yeteneklerimizin farkına varmamızı sağlar.
Ülkemizin diğer ülkelerle olan ekonomik, kültürel ve sosyal ilişkilerini öğrenmemizi sağlar.